De onverbrekelijke band. : inleiding en ontwikkelingen in de contextuele therapie van Nagy - Onderwaater, Annelies, ....- (Amsterdam : Pearson, 2013)
Grootouders, ouders, kinderen. Hun bloedverwantschap, gezamenlijke geschiedenis, tradities, waarden en normen en het voortleven daarvan in een volgende generatie, vormen een onverbrekelijke band tussen gezins- en familieleden door de generaties heen. Deze verbondenheid wordt beschreven aan de hand van de theorie van Ivan Boszormenyi-Nagy. In deze licht gewijzigde achtste druk worden met praktijkvoorbeelden de grondbegrippen van deze theorie toegankelijk gemaakt en in een ruimer theoretisch kader geplaatst. Actuele thema's komen aan bod zoals de manier waarop men omgaat met seksueel misbruik, adoptie, scheiding, familiebreuken maar ook hoe problematische gezinsherhalingen door de generaties heen kunnen worden doorbroken. Het belang van boosheid als kracht wordt behandeld evenals de contextuele relatietherapie en de samenhang met een aantal andere therapieën zoals de narratieve therapie. ‘Ontschuldiging' als contextuele interventie wordt nader uitgewerkt en vergeleken met ‘vergeving'. De onderwerpen worden verhelderd door casuïstiek.
Dit boek verscheen eerder onder de titel: De onverbrekelijke band tussen ouders en kinderen en de theorie van Nagy.
Keywords: Boszormenyi-Nagy, Ivan; Gezinstherapie; Ouder-kindrelatie.