Je bent niet je brein : in 4 stappen controle over je leven, je slechte gewoonten en je ongezonde gedachten - Schwartz, Jeffrey M., 1951-; Gladding, Rebecca, ....- (Utrecht : Kosmos, 2012)
Ons brein geeft ons soms het gevoel dat we de controle kwijt zijn over onze gedachten en emoties. Schwartz en Gladding geloven dat dit niet klopt en ontwikkelden een vier-stappenmethode om dat onaangename gevoel kwijt te raken.
De auteurs, neurowetenschappers (in de Verenigde Staten), leggen uit hoe onze hersenen werken en hoe het komt dat we soms onterecht het gevoel hebben de controle over ons brein kwijt te zijn. Anders dan Dick Swaab ('Wij zijn ons brein', 2010) menen zij dat niet ons brein, maar wijzelf de baas zijn over wat er in ons hoofd gebeurt. Kernbegrip is neuroplasticiteit: het door gedrag doelbewust veranderen van fysieke hersenstructuren. Gebruik makend van dit principe worden ongezonde gedachten, ongewenst gedrag en slechte gewoonten in vier stappen blijvend veranderd. Herbenoemen van misleidende boodschappen van het brein en van de bijbehorende onprettige gewaarwordingen is de eerste stap. Vervolgens moeten deze van de persoon worden losgekoppeld. In de derde fase wordt de aandacht op iets anders gericht, iets dat heilzaam en productief is. Tot slot is iemand in staat de ware aard van gedachten, neigingen en impulsen te doorzien als misleidend en ze werkelijk uit het hoofd te zetten. De vele voorbeelden en praktische oefeningen en de heldere taal maken dit tot een bruikbaar boek voor een breed lezerspubliek. Het boek bevat een aantal invuloefeningen.
Keywords: Levenskunst; Zelfvertrouwen