Burn-out : een nieuwe benadering - Leijten, Clémence, ....-; Theunisse, Armando, ....-; Maasen, Paul, ....- (Amsterdam : Boom, 2012)
Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, ofwel geen energie of motivatie meer vinden voor dagelijkse bezigheden en werk. Burn-outs ontstaan volgens de auteurs door onze levensinstelling: we stellen onhaalbare idealen als haalbaar voor, streven altijd naar het positieve en vermijden het negatieve. Zij pleiten voor een bipolaire benadering, waarbij we met negatieve gevoelens leren omgaan door zowel actief als passief te zijn. In dit boek wordt ingezet op een ‘nieuwe' manier van leven en werken. De auteurs behandelen in dit boek de vele facetten van het re-integratieproces. Zij beschrijven de ziekte en haar oorzaken, gaan uitgebreid in op wat zij noemen ‘de bipolaire behandeling' en richten zich vervolgens op de belangrijkste aspecten van de terugkeer naar het werk. Elk hoofdstuk sluit af met een oefening. Het boek besluit met het levensverhaal van een man die burn-out is geraakt en succesvol is teruggekeerd naar zijn werk.
De auteurs stellen dat gezonde mensen een bipolaire levenshouding hebben. Bij hen is er een evenwicht tussen denken en voelen, tussen doen en passief zijn, tussen 'ouder' en 'kind' zijn. Burn-out wordt dan veroorzaakt door een unipolaire levenshouding: men heeft alleen aandacht voor denken en doen. Hierdoor ontstaan onbalans en overbelasting. Door een langdurige overbelasting raakt men uitgeput of opgebrand. Vandaar dat vooral actieve, ondernemende mensen die te lang en te intensief hebben gewerkt, worden getroffen door een burn-out. In dit studieboek geven de auteurs een uitgebreide toelichting (met voorbeelden) op hun bipolaire theorie met bijhorende bipolaire therapie. De therapie is sinds 2011 geaccrediteerd door het Nederlands Instituut van Psychologen. Hun opvatting over bipolariteit is niet gangbaar binnen de psychologie en past ook niet in het classificatiesysteem van de WHO (DSM-IV). De doelgroep is behandelaars (voorbeeld van verslaglegging in de bijlagen), betrokkenen en andere geïnteresseerden in burn-out.