De pythagoras code : het beste uit een halve eeuw wiskunde voor liefhebbers. - Van de Brandhof, Alex, ....-; Guichelaar, Jan, ....-; Jaspers, Arnout, ....- (Amsterdam : Bert Bakker, 2012)
In een vakantiehuisje staat geen broodrooster, maar wel een grill. Onder de grill passen precies twee sneetjes brood. Het roosteren van één kant duurt drie minuten. Hoe kun je zo snel mogelijk drie sneetjes brood roosteren? Dit is slechts een van de honderden originele denkertjes die in het wiskundetijdschrift Pythagoras hebben gestaan. Pythagoras is al sinds 1961 een begrip in Nederland en België. In elke aflevering laat het blad opnieuw zien dat wiskunde veel meer is dan een schoolvak. Wiskunde is overal in de moderne maatschappij te vinden en is een van de meest fascinerende scheppingen van de menselijke geest. Met De Pythagoras Code, een selectie uit vijftig jaargangen van het tijdschrift, kan iedereen dat meebeleven en er zelf mee aan de slag gaan. Een greep uit de onderwerpen: geomagische vierkanten, superdoku's, Japanse sangaku's, onmogelijke figuren, platonische lichamen, Penrosetegels, kettingbreuken, wiskunst en uiteraard heel veel puzzels, van verrassend simpele raadsels tot breinbrekers die je een weekend of langer niet meer loslaten. De Pythagoras Code brengt in elke speelse geest de wiskundige naar boven.
Deze verzameling van honderden wiskundige denkertjes uit het vijftig jaar bestaande wiskundetijdschrift Pythagoras zijn de beste ooit verschenen. Nostalgisch, maar toch ook hoogst actueel zijn de in deze bundel opgenomen vraagstukken. Ze laten, zoals we gewend zijn van Pythagoras, zien dat wiskunde veel meer is dan een schoolvak. Zo zijn er vraagstukken over geomagische vierkanten, superdoku's, Japanse sangaku's, platonische lichamen, Penrosetegels en heel veel puzzels van verrassend simpel tot echte breinbrekers. Het brengt in elke speelse geest de wiskundige naar boven. Door de bijgevoegde antwoorden is de bundel ook geschikt voor leerlingen van de bovenbouw van havo/vwo.
Keywords: Wiskunde; Wiskundige puzzels