Communiceren met ouders? Maak er werk van! - Langedijk, Aggy, ....- (Amsterdam : SWP, 2010)
Wie dagelijks met kinderen werkt, heeft ook te maken met degenen die achter het kind staan: de ouders of verzorgers. En die zijn van groot belang als het er om gaat hoe er over jouw werk of jouw kinderopvang-organisatie wordt gepraat of gedacht. Immers, zij zijn het die in belangrijke mate het beeld bepalen dat de buitenwereld heeft van de organisatie waar jij werkt. Goed gestructureerde en heldere communicatie vanuit de doelstellingen van de organisatie is een aandachtspunt dat hoog op de ranglijst dient te staan van een ieder die wil dat er positief wordt geoordeeld over de kinderopvang waar hij of zij werkt. Aggy Langedijk heeft in "Communiceren met ouders? Maak er werk van!" alle aspecten van de zo belangrijke communicatie met ouders op een rijtje gezet. Met vele adviezen en voorbeelden uit haar jarenlange praktijk als communicatieadviseur en -trainer op scholen en in de kinderopvang. Het is een makkelijk leesbaar en instructief werkboek geworden voor ieder die op enigerlei wijze sturing geeft aan de verdere ontwikkeling van een gezond kinderopvangbedrijf en haar medewerkers.
Aggy Langedijk maakt duidelijk dat contact met ouders voor de medewerkers van een kinderdagverblijf of basisschool belangrijk is. Zij geeft voor de leidsters ook een toegankelijke handleiding. Dit boek kan echter ook voor leerkrachten en bijvoorbeeld sport- en spelleiders veel informatie geven. Allerlei gesprekken worden met voorbereiding en voorbeelden toegelicht. Als studieboek voor bijvoorbeeld een SPW-opleiding is deze uitgave zeer geschikt, omdat er diverse realistische opdrachten in staan. Een greep uit de onderwerpen: 'Als ouders klagen', 'Ouders bereiken is een kwestie van organiseren', 'Ouders houden zich niet aan afspraken' of slechtnieuwsgesprekken voorbereiden. Kortom, een leesbaar boek voor een breed publiek van professionals dat kinderen opvangt en begeleidt en daarbij positief wil communiceren met de ouders.
Keywords: Kinderopvang; Ouderparticipatie -- Kinderopvang