De jeugd is tegenwoordig : sociaal, eenzaam, lui, cool, braaf, slim, rebels - De Bruyckere, Pedro, 1974-; Smits, Bert, ....- (Leuven : LannooCampus, 2012)
Feit. De nieuwe jongeren zijn anders. Maar zijn ze slimmer en sneller? Of zijn ze liever lui dan moe? Zijn ze traditioneler of net weer niet? De jeugd is tegenwoordig geeft je een herkenbaar en correct beeld van de jongeren van nu. In hun toegankelijke en spitse stijl, onderzoeken jongerenexperts Pedro De Bruyckere en Bert Smits de meest hardnekkige mythes over jongeren om ze nadien te nuanceren of zelfs radicaal ontmaskeren. Bovendien kom je te weten hoe je het best omgaat met jongeren thuis, in de klas en op het werk. Kortom, een inspirerend boek voor iedereen die wil kennismaken met de nieuwe generatie jongeren.
Is de jeugd van tegenwoordig radicaal anders dan vroeger, of is dit enkel een wederkerend clichébeeld? In dit boek trachten de auteurs hierop een genuanceerd antwoord te formuleren. In het eerste deel bespreken ze zeer kritisch de heersende beeldvorming over de jeugd van vandaag, gestaafd met recente onderzoeksresultaten uit zowel binnen- als buitenland. In het tweede deel gaan de auteurs op zoek naar de invloeden van de omgeving op het gedrag van de jongeren. Zowel de invloed van de thuisomgeving als die van de klas komt aan bod. Extra aandacht gaat uit naar de leraar, die volgens hen een enorme invloed heeft op de leereffecten van de leerlingen, meer dan bijvoorbeeld de klasgrootte. Ook presenteren de auteurs een casestudy over het Nederlands onderwijssysteem, om ten slotte even in te zoomen op hoe jongeren en bedrijven met elkaar omgaan. De auteurs zijn er in geslaagd om een genuanceerd en kritisch beeld te geven van hoe jongeren zich anno 2011 ontwikkelen in een steeds veranderende maatschappij.
Keywords: Jeugd; Jeugdcultuur