Eindig, oneindig, meer dan oneindig : grondslagen van de wiskundige wetenschappen - Horsten, Leon, ....- (Utrecht : Epsilon, 2004)
De filosofie van de wiskunde is gebaseerd op de grondslagenstudies van de wiskunde en de computerwetenschappen. Dit boek is dan ook bedoeld voor studenten van alle drie de betrokken richtingen én natuurlijk voor een ieder die zich interesseert voor deze grondslagen. Er is niet gekozen voor een statische historische benadering waarbij je je dan zou moeten beperken tot een bespreking van de drie grote scholen: logicisme, intuïtionisme en formalise (en hun fiasco's!). Zoals de auteur zegt: "Het verhaal van de kinderen en kleinkinderen van de grote scholen dient te worden verteld". Recente ontwikkelingen in het grondslagenonderzoek krijgen meer aandacht en verlenen het geheel een optimistische toon. Actuele onderwerpen die aan de orde komen zijn verzamelingentheorie en de continuumhypothese, beslisbaarheid en berekenbaarheid, modeltheorie. Er wordt steeds verwezen naar artikelen en boeken waar onderwerpen uitvoeriger behandeld worden.
De schrijver is erin geslaagd om het verband tussen filosofie, wiskunde en computerwetenschappen te gebruiken om analytische bewijsvoering in alle drie de wetenschapsgebieden te verduidelijken.
Openbare Bibliotheek Gent
Keywords: Mathematics -- Philosophy; Wiskunde