Onderzoek in de gezondheidszorg - Bakker, Esther, ....-; Van Buuren, Hans, 1946- (Groningen : Noordhoff, 2009)
Onderzoek in de gezondheidszorg is geschreven voor iedereen die onderzoek gaat doen binnen de gezondheidszorg. In een (para)medische opleiding is het doen van onderzoek meestal onderdeel van de studie. Ook in de latere beroepsuitoefening leveren veel (para)medici een bijdrage aan kennisontwikkeling binnen hun vakgebied door het doen van onderzoek. Vaak wordt hier tegen opgezien. Dit leerboek is bedoeld als praktisch hulpmiddel bij het doen van onderzoek. In het boek wordt uitgelegd welke stappen moeten worden genomen om van een idee te komen tot een onderzoek. Het legt uit hoe een onderzoek opgezet kan worden, hoe de data kunnen worden verzameld en verwerkt, hoe je verantwoorde conclusies kunt trekken en hoe alles verwerkt kan worden tot een onderzoeksverslag. Alle onderdelen worden kort en met praktische voorbeelden uit de gezondheidszorg behandeld; naar uitgebreidere theoretische achtergronden wordt verwezen.
• Onderzoekfase I: Onderzoeksplan •Onderwerp en probleemstelling, onderzoeksopzet, onderzoeksvoorstel • Onderzoeksfase II: Dataverzameling • Onderzoekspopulatie, methoden, vragenlijsten, diagnostische meetinstrumenten • Onderzoekfase III: Data-analyse • Onderzoeksgegevens nader bekeken, generaliseren van de gegevens, verschillen tussen groepen, verbanden tussen variabelen, een uitkomst in categorieën • Onderzoekfase IV: Interpretatie en verslaglegging • De resultaten interpreteren, het onderzoek rapporteren, evidence-based practice
Keywords: Gezondheidszorg; Wetenschappelijk onderzoek