Positieve psychologie in de praktijk. - Bannink, Fredrike, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2011)
De auteur stelt dat de huidige psychologie te veel uitgaat van problemen in plaats van oplossingen. Ze vindt dat professionals een betere balans moeten zoeken in de aandacht voor de pieken en dalen in het menselijk bestaan. Ze behandelt de theorie op het gebied van positieve psychologie in hoofdstukken over onder andere hoop, optimisme, veerkracht, verbondenheid en 'flow'. Daarna gaat ze in het tweede deel in op de wijze waarop professionals deze theorie in de praktijk kunnen inzetten. Hoewel ze een academische schrijfstijl hanteert, blijft het verhaal goed leesbaar. De verschillende gebieden die betrokken zijn bij positieve psychologie, zijn doelgericht beschreven. In elk hoofdstuk staan oefeningen. Hiermee kan de professional zelf aan de slag, maar hij kan de oefeningen ook laten uitvoeren door zijn cliënten. Een praktisch opgezet boek over deze relatief nieuwe stroming binnen de psychologie.
Er is een nieuw geluid in de psychologie te horen: Positieve psychologie. Uitgangspunt van deze wetenschappelijke benadering is dat de reguliere psychologie te eenzijdig gericht is op klachten en te weinig op krachten. Omdat behandeling meer is dan herstellen wat er mis is, doet de psychologie er goed aan niet alleen aandacht te schenken aan stoornissen, zwakheden en beperkingen, maar ook aan sterke kanten, goede eigenschappen en aan bouwen wat er goed gaat. In Positieve psychologie in de praktijk gaat Fredrike Bannink uitgebreid in op deze veelbelovende nieuwe vorm van psychologie. In het eerste deel beschrijft zij de state of the art van theorie en onderzoek van de ´familieleden´ van de Positieve psychologie, waaronder: Optimisme, Hoop, Geluk, Veerkracht, Flow, Positieve Emoties, Dankbaarheid en Zelfrespect. In het tweede deel gaat Bannink dieper in op verschillende toepassingsgebieden. Met sprekende voorbeelden, verhalen en informatieve kaders laat zij zien welke impact de Positieve psychologie heeft en kan hebben in psychotherapie en psychiatrie, bij het werken met kinderen en ouderen, op het werk en bij conflictmanagement. Meer dan 35 effectieve oefeningen zorgen ervoor dat u de inspirerende inzichten vanuit de Positieve psychologie op uzelf of in uw werk met cliënten kan toepassen. Dit zeer leesbare en toegankelijke boek is het eerste praktische Nederlandstalige boek over Positieve psychologie voor professionals, werkzaam in psychotherapie, psychiatrie, onderwijs, sport, coaching en mediation.
Keywords: Positieve psychologie