Met rekenogen gelezen : rekenactiviteiten voor jonge kinderen bij 45 prentenboeken - van Bree, Rob, ....-; van Bree, Hanneke, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Wat hebben rekenonderwijs en prentenboeken met elkaar te maken? Is er sprake van een niet-alledaags duo? Of is de combinatie minder verrassend dan ze lijkt? In veel prentenboeken gaan achter de prachtige verhalen fraaie rekenuitdagingen schuil waar jonge kinderen zich geboeid in vast kunnen bijten en waar ze veel van kunnen leren. Wie prentenboeken met rekenogen leest, kan deze verborgen schatten ontdekken en ' doet de kinderen in de klas er een enorm plezier mee. Dit boek beschrijft rekenactiviteiten bij 45 prentenboeken. De activiteiten zijn verdeeld over de doelgebieden tellen en getalbegrip, meten en meetkunde. Veel activiteiten kunnen op ieder moment in het schooljaar worden uitgevoerd. Sommige opdrachten zijn gebonden aan de seizoenen of aan de grote feesten, zoals Sinterklaas, Kerstmis en Pasen. De kracht van de beschreven rekenuitdagingen is dat ze met eenvoudige, beschikbare materialen te realiseren zijn. (Bron: covertekst)
Dit boek laat zien hoe je prentenboeken kunt inzetten voor de wiskundige initiatie van kleuters. De uitgave bevat wiskundeopdrachten op basis van 45 bekende prentenboeken als 'Kikker en de vreemdeling' van Max Velthuys en 'Een zaadje in de wind' van Eric Carle. De opdrachten zijn onderverdeeld in drie domeinen, die aansluiten bij de ontwikkelingsdoelen in Vlaanderen: getallen, meten en ruimte. Theorie ontbreekt, maar de lezer krijgt wel de nodige inspiratie voor wiskundeactiviteiten. Bij elke opdracht wordt eerst de inhoud van het prentenboek samengevat. Daarna beschrijven de auteurs een of meer activiteiten, die ruimte laten aan het vakmanschap van de leraar of andere begeleider. Bij alle opdrachten staat het denkproces centraal: het doorzien van wiskundige logica en het kunnen verwoorden van de activiteiten zijn belangrijker dan de uitkomst. Voor de activiteiten heb je overigens enkel eenvoudige, ruim beschikbare materialen nodig. De complexiteit van enkele vraagstukken maken ze ook geschikt voor groepen 3 en 4 van het basisonderwijs.
Keywords: Rekenen -- Kleuteronderwijs; Rekenen -- Basisonderwijs; Prentenboeken