Als de wereld er anders uit ziet ... Omgaan met autisme. - Willems, Marc, ....- (Leuven : Acco, 2012)
Door de versoepeling van de diagnostische criteria is er een forse toename van het aantal normaal begaafde kinderen met een stoornis uit het autisme- (en ADHD-) spectrum. Voor veel ouders is het een onaangename verrassing of een opluchting dat er een diagnose gesteld is. Ter begeleiding van de ouders zijn ouderleergroepen opgericht. In dit boek worden een handleiding voor ouders en een draaiboek voor begeleiders gegeven. In vier sessies is er een training en voorlichting hoe met kinderen met een normale verstandelijke begaafdheid en een autistische stoornis kan worden omgegaan. Zeer goed is een uitvoerig literatuuroverzicht inclusief ervaringsboeken, jeugdboeken, dvd's en films met autisme als onderwerp. Ook info over het hulpverleningsaanbod in Vlaanderen en Nederland. Voor de geïnteresseerde lezer is deze voorlichting nuttig, maar het boek is vooral bedoeld voor de genoemde groepssessies.
Horen dat je kind autisme heeft maakt bij ouders heel wat verwarrende gevoelens los: opluchting dat de problemen van hun kind eindelijk een naam krijgen, maar tegelijk ook verdriet, angst voor de toekomst en boosheid over het onbegrip dat ze als ouder vaak ervaren hebben. Daarbovenop roept zo'n diagnose ook veel nieuwe vragen op: hoe moet het nu verder met ons kind? Als de wereld er anders uit ziet... is een psycho-educatief pakket gericht naar begeleiders van kortdurende ouderleergroepen voor ouders van normaal begaafde kinderen met autisme. Die ouderleergroepen willen ouders meer inzicht geven in het gedrag en denken van hun kind met autisme en willen hen competenter maken in de omgang met het kind. Het creëren van een autismevriendelijke omgeving die rekening houdt met het bijzondere denken en de andere waarneming van kinderen met een autismespectrumstoornis vormt immers de eerste stap naar een positievere benadering van deze kinderen. Het psycho-educatief pakket bestaat uit een handleiding voor de ouders met de basisinhouden uit de ouderleergroep en een beknopt draaiboek voor de begeleiders. De titel van het boek verwijst naar de bijzondere manier van denken en waarnemen van deze kinderen. In het pakket wordt ingegaan op enkele vaak voorkomende problemen bij kinderen met autisme en wordt er een overzicht gegeven van de behandelings-
Keywords: Autistische kinderen; Thuisbegeleiding