Algebra : van vectoren tot variabelen : het ABC van X plus Z - Willers, Michael, ....- (Kerkdriel : Librero, 2013)
Algebra is overal om ons heen en - of we dat nu beseffen of niet - hij vertegenwoordigt en beïnvloedt de wereld op veel manieren, van het aantal blaadjes aan een bloem tot de rente op je hypotheek. Bovendien kan de taal van wiskunde op zichzelf al prachtig zijn.Dit boek is een reis door de abstracte wereld van de algebra en de wiskunde. Het bevat wiskundige ideeën van over de hele wereld. Onderweg passeren namen als Pythagoras, Fibonacci, Galileo en Pascal de revue.
Hoofdstuktitels als ‘Egypte, India en Perzië' en ‘De Italiaanse connectie' geven aan dat dit geen zwaar leerboek over algebra is. De wiskunde wordt niet sec gepresenteerd, maar er worden verbanden gelegd met de cultuur en de filosofie van de tijdperken waarin die stukjes wiskunde ontstonden. De auteur is docent wiskunde; hij weet hoe hij complexe stof bondig en levendig moet brengen. Deze reis door de geschiedenis van de algebra is doorspekt met anekdotes over personen, aansprekende voorbeeldopgaven en illustraties, zowel in kleur als zwart-wit. Steeds wordt in stukjes van twee pagina's een punt heel duidelijk gemaakt. De onderwerpen lopen van ‘soorten getallen' tot cryptografie. Al met al is dit geen leerboek dat veel oefening biedt, maar een heel motiverende smaakmaker voor de wiskunde.
Keywords: Algebra