Het aanbieden van relaxatietechnieken binnen de ergotherapeutische interventie bij zorgbehoevende cliënten met multiple sclerose of amyotrofe laterale sclerose - Van Mallegehem, Joyca, ....-; Vandenabeele, Joke, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement professionele Bachelors Kortrijk (Kortrijk : Howest, Departement professionele Bachelors Kortrijk, 2013)
Betekent het aanbieden van relaxatietechnieken bij zorgbehoevende cliënten met multiple sclerose of amyotrofe laterale sclerose een meerwaarde? Op deze onderzoeksvraag wordt getracht een antwoord te formuleren. Het doel van deze bachelorproef is de levenskwaliteit en het welbevinden van de cliënten te verhogen. De technieken die aangewend worden in deze bachelorproef zijn gekozen uit de geziene leerstof van het keuzetraject ergotherapie-wellnesscoaching. De geselecteerde technieken zijn de Californische massage, de progressieve relaxatie van Jacobson, de autogene training van Schultz, de verbeelding, de ademhaling en de bodyscan. De relaxatiesessies worden individueel op kamer aangeboden door de ergotherapeut. De ergotherapeut probeert om wekelijks een individuele sessie per cliënt aan te reiken. Daarnaast wordt er eenmaal per week een groepsrelaxtie georganiseerd in samenwerking met de kinesist. In deze groepsrelaxatie biedt men enkel hand- of voetmassages aan. De relaxatiesessies zijn aangeboden aan acht MS of ALS cliënten. In het praktisch gedeelte van deze bachelorproef worden vijf cliënten intensief betrokken. De relaxatiesessies zijn volgens een vast stramien opgebouwd, aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de cliënt. Op het einde van de reeks sessies bevraagt de ergotherapeut aan alle cliënten hoe men deze sessies ervaren heeft. Samen met de opgevolgde cliënt wordt het verloop van de sessies geëvalueerd. Verschillende cliënten rapporteren dat ze de relaxatiesessies als positief beleefd hebben. Op het einde van de stageperiode wordt er een handleidingmap van de relaxatietechnieken opgemaakt zodat collega ergotherapeuten hiervan gebruik kunnen maken. Op deze manier kunnen de interventies aangebracht in deze bachelorproef verder worden toegepast bij de doelgroep.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk ergotherapie
Keywords: Ergotherapie: Multiple sclerose; Ergotherapie: Amyotrofe laterale sclerose; Ergotherapie; Relaxatietechnieken