De meerwaarde van de ergotherapeut in het opnamebeleid door het brengen van huisbezoeken : in functie van WZC Dunecluze - Seynaeve, Lieselot, ....-; Danneels, Jana, ....-; Rommel, Hilde, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement professionele Bachelors Kortrijk (Kortrijk : Howest, Departement professionele Bachelors Kortrijk, 2013)
In deze bachelorproef wordt een antwoord geformuleerd op de onderzoeksvraag: "Bestaat er een mogelijkheid dat de ergotherapeut een actievere rol kan uitoefenen door potentiële toekomstige bewoners te bezoeken in hun thuissituatie of verblijfplaats om zo correcte informatie te kunnen doorspelen naar andere betrokkenen bij het opnamebeleid?". Deze bachelproef wordt uitgewerkt in functie van het woon- en zorgcentrum Dunecluze te Koksijde. In het theoretische gedeelte wordt dieper ingegaan op de setting waar de bachelorproef uitgewerkt zal worden, namelijk een woonzorgcentrum. Het opnamebeleid wordt toegelicht, waarbij de verschillende opnamecriteria en het zorgprofiel van de bewoner van belang zijn. Cognitie en cognitieve stoornissen worden van naderbij onderzocht om een duidelijk beeld te hebben van de oudere persoon. In het onderdeel rond cognitieve assessments worden vijf meetinstrumenten uitgekozen om in de praktische setting te gebruiken. In het praktische gedeelte wordt het woonzorgcentrum Dunecluze voorgesteld, met de nadruk op de ergotherapeutische werking. Het opnamebeleid wordt besproken en aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden wordt de taak die de ergotherapeut kan hebben, door het brengen van een huisbezoek bij de potentiële toekomstige bewoner, duidelijk. Ook het eindproduct, een checklist ter ondersteuning bij het brengen van huisbezoeken, wordt geïntroduceerd. Via observaties worden een aantal conclusies geformuleerd omtrent de afname van de verschillende meetinstrumenten. Met deze bachelorproef wordt een start gegeven om de ergotherapeut in WZC Dunecluze een actievere rol te laten spelen bij het opnamebeleid.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk ergotherapie
Keywords: Ergotherpie -- Opnamebeleid