Wanneer links en rechts hetzelfde zijn : een ergotherapeutisch programma: herkennen van links-rechts omkeringen bij kinderen leeftijd 1ste leerjaar - Vandenweghe, Evelyne, ....-; Van Walleghem, Sarah, 1988-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement professionele Bachelors Kortrijk (Kortrijk : Howest, Departement professionele Bachelors Kortrijk, 2013)
In het 1ste leerljaar komen kinderen in contact met de schoolse vaardigheden; lezen, schrijven en rekenen. Hierbij kunnen er zich verschillende problemen voordoen. In deze bachelorproef wordt de aandacht specifiek gericht op kinderen die problemen ervaren met het herkennen van links-rechts omkeringen. De doelstelling van deze bachelorproef is het opstellen van een ergotherapeutisch programma voor kinderen met richtingsproblemen, met de leeftijd van het 1ste leerjaar. Het programma bestaat uit verschillende therapieën die opgebouwd werken aan het herkennnen van links-rechts omkeringen. Er wordt gewerkt rond lichaamsschema, lateralisatie en ruimtelijke oriëntatie. Per ontwikkelingsgebied wordt er gefaseerd gewerkt. Het kind leert eerst ervaringen en kennis opdoen door te oefenen in de grote ruimte. Daarna wordt er overgegaan naar het werken met concreet materiaal in de verkleinde ruimte om zo de ervaring en kennis in de afgebeelde ruimte te kunnen toepassen. De ontwikkeling van deze gebieden en het concept psychomotoriek wordt in de theorie besproken. Om de invloed van het programma na te gaan, werden de kinderen voor en na het volgen van het programma getest. Er werd geen evolutie vastgesteld, dit kan het gevolg zijn van een geringe therapieperiode. Deze gegevens, bedenkingen en voorstellen naar de toekomst worden besproken in de bachelorproef.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk ergotherapie
Keywords: Lateralisatie; Psychomotoriek