Activity Card Sort : de ontwikkeling van de Vlaamse versie - De Rycke, Ashley, ....-; Soenen, Marlies, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement professionele Bachelors Kortrijk (Kortrijk : Howest, Departement professionele Bachelors Kortrijk, 2013)
De oorspronkelijke 'Activity Card Sort' is ontwikkeld in Amerika. Door de vlugge verspreiding van dit ergotherapeutisch assessment, werd de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van een Vlaamse Versie van de 'Activity Card Sort'. Dit assessment geeft de ergotherapeut de kans om de hulpvraag van de oudere in kaart te brengen, om zo een cliëntgericht behandelplan op te stellen. De ACS bestaat uit afbeeldingskaarten, waardoor deze test gemakkelijk gebruikt kan worden bij ouderen met taal- en milde cognitieve problemen. Dit maakt deze test zo uniek. In het academiejaar 2011-2012 werd er via een vooronderzoek gepeild naar de mate waarin de afbeeldingskaarten van de Nederlandse ACS begrijpbaar waren voor onze Vlaamse ouderen. Dit vooronderzoek bracht naar voren dat de test niet cultureel relevant was. Het doel van deze bachelorproef was om dit assessment aan te passen aan de Vlaamse cultuur van ouderen. Het verkregen prototype werd via een try-out voorgesteld aan ergotherapeuten van Vlaanderen. Uit deze try-out werd er een antwoord geformuleerd op de vraag of de test nu cultureel relevant is of niet. In de algemene conclusie vindt u het antwoord op de vraag of de test nu cultureel relevant is of niet. Daarnaast wordt vermeld welke aanpassingen er nog moeten gebeuren om tot een kwaliteitsvol ergotherapeutisch assessment te komen.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk ergotherapie
Keywords: Ergotherapie; Activity Card Sort