Zorg dragen voor je rug kan je leren! Uitwerking van een informatieve brochure met ergonomische principes, bestemd voor de patiënten van de rugschool - Debuysere, Suzan, ....-; Baert, Mieke, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement professionele Bachelors Kortrijk (Kortrijk : Howest, Departement professionele Bachelors Kortrijk, 2013)
Zowel op medisch als maatschappelijk vlak is lage rugpijn een groot probleem. De rugschool behandelt patiënten met chronische lage rugpijn. Het doel van ergotherapie binnen de rugschool is het aanleren en het zich eigen maken van ergonomische principes bij de patiënt. Het automatiseren van aangeleerde vaardigheden en het veranderen van gedrag is zeker niet evident. In de rugschool krijgt de patiënt theoretische lesjes omtrent de ergonomische principes. Het aanleren en het zich eigen maken van ergonomische principes gebeurt op verschillende manieren. De ergonomische principes worden in de praktijk ingeoefend. Ook kan de patiënt door het visualiseren met behulp van foto's en video's inzicht verwerven in het uitvoeren van bepaalde handelingen. De brochure is ook een extra tool om tot gedragsverandering te komen. Deze bachelorproef werd op vraag van de rugschool van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper uitgewerkt. Er was behoefte aan een informatieve brochure die ergonomische principes beschrijft. Na het beëindigen van het programma in de rugschool krijgt de patiënt de brochure mee naar huis. De patiënt kan zo op gelijk welk moment de informatie raadplegen. De brochure werd door verschillende patiënten geëvalueerd. Dit leverde naast positieve, enthousiaste reacties ook heel wat bruikbare tips op. Deze betekenden een grote meerwaarde bij het finaliseren van de brochure.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk ergotherapie
Keywords: Ergonomie; Ergotherapie; Rug; Fysieke revalidatie; Rugschool