The use of ICT at elderly ... A way to social (p)le(a)isure? Het zinvol invullen van vrije tijd en stimuleren van sociale contacten aan de hand van computergebruik in een woonzorgcentrum - Vanackere, Jana, ....-; De Jans, Ann, ....-; Roegiers, Tatjana, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement professionele Bachelors Kortrijk (Kortrijk : Howest, Departement professionele Bachelors Kortrijk, 2013)
ICT bij ouderen... Het is tendens die alsmaar verder zal evolueren. In deze bachelorproef wordt er een antwoord geformuleerd op volgende vraag: kan computergebruik een meerwaarde leveren in de vrijetijdsbesteding en de contactname van ouderen in een woonzorgcentrum? De ergotherapeut werkt binnen een woonzorgcentrum aan het stimuleren en behouden van de mogelijkheden van de cliënt, voornamelijk op gebied van wonen en vrije tijd. Het bevorderen van sociaal contact vormt hierbij een rode draad. Eerst werd er een enquête afgenomen waaruit bleek dat twaalf bewoners geïnteresseerd waren tot deelname. Daarna werd door afname van het Canadian occupational Performance Measeure (COPM) gepeild naar specifieke verwachtingen van de bewoners. Per deelnemer werden tweemaal per week individuele sessies gegeven en dit gedurende een halfuur. De klemtoon werd gelegd op zinvolle vrijetijdsbesteding en het bevorderen van sociaal contact. De laptop werd aangepast aan de mogelijkheden van de cliënt (vb. gebruik van stickers, aangepaste muissnelheid,...); Afhankelijk van hun interesses leerden de cliënten werken met o.a. Digispel of Digitaal, Outlook of Gmail, Facebook of Skype. Om de impact van de sessies na te gaan, werd na 11 weken opnieuw een enquête en COPM afgenomen. Hieruit kan besloten worden dat het computergebruik een meerwaarde biedt.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk ergotherapie
Keywords: Ergotherapie; ICT; Woonzorgcentrum; COPM