Help, mijn klASS slaat op hol! Een auti-toolbox ontwikkeld vanuit een ergotherapeutische invalshoek binnen het gewoon onderwijs - Deschepper, Julie, ....-; D'haene, Griet, ....-; De Waele, Darline, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement professionele Bachelors Kortrijk (Kortrijk : Howest, Departement professionele Bachelors Kortrijk, 2013)
Het gewoon onderwijs is slechts in beperkte mate aangepast aan de noden van kinderen met autisme. Om die reden kwam de "auti-toolbox" tot stand. Het doel van deze bachelorproef is enerzijds om een deel van het tekort aan executieve functies beter op te vangen. Anderzijds omvat de toolbox ook handvaten om op een autivriendelijke manier meer structuur en voorspelbaarheid in het onderwijssysteem te brengen. De nood aan voorspelbaarheid en structuur voor kinderen met autisme is groot. Dit wordt geconcludeerd uit observaties, wetenschappelijke bronnen, interviews en studiedagen. De toolbox is beschikbaar op cd-rom en is samengesteld uit verschillende fiches die zowel op individueel-, klas- als schoolniveau geïntegreerd kunnen worden door leerkrachten en zorgcoördinatoren. De fiches mogen niet als last ervaren worden door het kind als de leerkracht. Dit heeft een negatief effect op het resultaat. Niet alle fiches zijn toepasbaar op alle leerlingen. Het is beter om één fiche grondig uit te werken, dan zomaar fiches te lanceren. De fiches in deze box zijn slechts een basis en moeten aangepast worden naarglang de noden van het kind en de creativiteit van de leerkracht of zorgcoördinator. Bij het aanpassen van zo'n fiche spelen de kwaliteiten van het kind een belangrijke roL.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk ergotherapie
Keywords: Ergotherapie; Autisme