Ethische knopen door/hakken in het sociaal werk : een praktisch denkkader toegepast in de beroepspraktijk - Stas, Kris, ....-; Verbruggen, Agnes, ....-; Vlaeminck, Hilde, ....- (Gent : Academia Press, 2013)
Als sociaal werker word je, bij de uitoefening van je vak, onvermijdelijk geconfronteerd met te nemen beslissingen. Beslissingen die niet enkel gestoeld zijn op theoretische inzichten, methodische ervaringen en correcte toepassingen van regels en codes, maar beslissingen die je ook vanuit moreel oogpunt verdedigbaar vindt. Het gaat er niet alleen om dat je als sociaal werker je job goed doet, maar dat je ook het ‘goede' kiest in een concrete situatie. Dit boek wil daarbij een hulpmiddel zijn. We weten immers dat een beslissing onderbouwen een moeizaam proces kan zijn, dat bovendien veel onzekerheden oproept. Want elke keuze die je maakt, raakt aan de keuze die je niet maakte. Het boek is zowel bruikbaar in opleidingen, als voor de brede praktijk van het sociaal werk. Er werd daarom geopteerd om geen louter theoretisch discours op te zetten over ethiek, maar een denkkader te ontwikkelen dat vlot toepasbaar is in concrete casuïstiek van de beroepspraktijk. Een belangrijke bijdrage in dit boek wordt geleverd door de praktijkervaring van beroepskrachten en studenten sociaal werk. Via de praktijkvoorbeelden en vragen wordt de gevoeligheid voor ethische kwesties in het sociaal werk aangescherpt, zichtbaar en bespreekbaar gemaakt. Het boek is ook een pleidooi om deze fijngevoeligheid structureel te verankeren in de diverse settings van het werkveld.
Keywords: Sociaal werk -- Ethiek