Inclusief : werken aan zorg en welzijn voor iedereen - Vosters, Nanne, ....-; Petrina, Romulus, ....-; Heemskerk, Ineke, ....- (Bussum : Coutinho, 2013)
Mensen met (functie)beperkingen komen vaak drempels tegen bij hun streven om deel te nemen aan de samenleving. Bij inclusie draait het om het realiseren van een samenleving waarin er voor iedere burger gelijkwaardige kansen zijn op maatschappelijke participatie. In Inclusief staan inclusie, participatie en inclusief beleid centraal. In de eerste, theoretische hoofdstukken behandelen de auteurs de ontwikkelingen op dit gebied en de betekenis van deze begrippen voor sociale professionals. Vervolgens schetsen zij in vier praktijkhoofdstukken de positie van mensen met een (functie)beperking met betrekking tot wonen, leren, werken en vrijetijdsbesteding. De specifieke rol die sociale professionals daarin kunnen spelen en methodieken die daarbij kunnen helpen komen uitgebreid aan bod. In het laatste hoofdstuk worden de delen met elkaar in verband gebracht en bespreken de auteurs de algemenere competenties die sociale professionals moeten verwerven om inclusie vorm te kunnen geven. Op de bijbehorende website bieden de auteurs extra studiemateriaal aan, waaronder extra opdrachten en best practices. Inclusief is een toegankelijk geschreven boek voor studenten van sociale opleidingen. Daarnaast is het geschikt voor professionals in zorg en welzijn.
Keywords: Inclusie; Maatschappelijk werk -- Methodiek -- Nederland