Het leven : een handleiding : bekentenissen vanaf de divan - Grosz, Stephen, ....-; Dorsman, Robert, 1955- (Amsterdam : Atlas Contact, 2013)
De droom van iedere schrijver: uitgevers vechten om je boek en het wordt (op BBC Radio) hét boek van de week. Dit is wat psychoanalyticus Stephen Grosz nu overkomen is met zijn eerste boek. Geen wonder, want hij weet hoe je pakkende openingszinnen moet schrijven en hoe je naar een clou moet toewerken. Dat is meestal een open einde. En dat heeft tot gevolg dat we dieper gaan nadenken over onszelf. Gelukkig gebruikt hij geen vakjargon. Hij geeft de voorkeur aan uitdrukkingen als 'de pot verwijt de ketel' als hij het over 'splijting' heeft. Grosz heeft kunnen putten uit 25 jaar praktijkervaring om daaruit dertig korte verhalen van en over zijn cliënten te destilleren. Bijna elk verhaal is een reis, een zoektocht naar een intense ervaring uit de kindertijd. Als een detective gaat hij op zoek naar de juiste vragen die tot inzicht leiden. Een zelfhulpboek is dit beslist niet. De Nederlandse titel is daarom misleidend, zo ook de ondertitel. De Engelse titel 'Examined Life' draagt filosofische diepte uit: leven dat niet onderzocht wordt, heeft geen waarde. Het krijgt pas waarde als we het onderzoeken.
Grosz was 25 jaar werkzaam als psychotherapeut. Dit boek bevat verhalen uit zijn praktijk. Zijn cliënten zitten om verschillende redenen vast in het leven. Grosz wil hen helpen veranderen, vanuit de overtuiging dat verandering en verlies diep met elkaar verbonden zijn. Als je leven in het honderd loopt, en je de grip op de zaken verliest, is het soms goed je verhaal te doen bij een professionele toehoorder. Sommige mensen kiezen er in zo'n geval voor om in psychoanalyse te gaan, bijvoorbeeld bij de Engelse psychoanalyticus Stephen Grosz. Al vijfentwintig jaar vertellen zijn patiënten hem vanaf de divan in zijn praktijk over hun huwelijksproblemen, nare dromen of traumatische jeugdervaringen. De patiënt praat, Grosz luistert, en samen ontwarren ze de emoties achter schijnbaar normaal gedrag, de geheime verlangens achter een ontregeld leven.
The examined life : how we lose and find ourselves
Keywords: Psychotherapie