Wiskunde in werking : van A naar B - De Gee, Maarten, ....- (Utrecht : Epsilon, 2011)
De wiskunde vindt van oudsher zijn belangrijkste toepassingsgebied in de natuurkunde. Veel recenter is het gebruik van wiskundige modellen en technieken in andere wetenschappen, zoals biologie, chemie, economie, farmacie, milieuwetenschappen, planologie en sociologie. Kennis van wiskundige technieken is dus ook voor studenten en onderzoekers in deze disciplines van groot belang. Deze tekst behandelt de basis van de "calculus", het deel van de wiskunde dat gaat over functies, differentiëren en integreren. De stof wordt zo aangeboden dat de praktische bruikbaarheid zo groot mogelijk is; er wordt veel aandacht besteed aan het bestuderen van concrete voorbeelden en het maken van oefeningen. Daarnaast wordt de stof zoveel mogelijk geïllustreerd aan de hand van toepassingen, waarbij de verbinding tussen de wiskunde en de toepassing zeker zo belangrijk is als de wiskunde zelf. De eerste twee hoofdstukken van dit boek behandelen de standaardfuncties. Deze tekst is niet bedoeld als inleiding, maar meer als herhaling, en om eerder opgedane kennis te verbreden en te verdiepen. Ook geven ze ruimte om wiskundige vaardigheden verder aan te scherpen. Daarna volgen drie hoofdstukken over differentiëren, periodieke functies en integreren.
1. Vergelijkingen en functies 2. Machtsfuncties, exponentiële functies en logaritmen 3. Differentiëren en afgeleide functies 4. Goniometrische functies 5. Integreren
Keywords: Toegepaste wiskunde