Geluk : the world book of happiness : de wijsheid van 100 geluksprofessoren uit de hele wereld - Bormans, Leo, 1954- (Tielt : Lannoo, 2010)
In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van Ijsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk. Deze moderne wetenschap maakte het voorbije decennium een grote opgang. Geen filosofische of spirituele beschouwingen, maar inzichten die gebaseerd zijn op wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Het gaat niet over 'geloven' maar over 'weten'. Kennis over de rol van tijd, geld, gezondheid, succes, welzijn, toekomst en warmte. Over jeugd, genetica, toeval en vrije wil. Over humor, pijn en verdriet. Over kiezen, familie, relaties en vrienden. Dit boek behandelt niet alleen het individuele geluk, maar ook het welzijn van groepen, organisaties en landen. Zo ontstaat in dit unieke standaardwerk een globale visie op geluk. Hoofdredacteur Leo Bormans verdiepte zich twee jaar in de onderzoeken van deze professoren en vertaalde hun conclusies naar een breed publiek. Nooit eerder werd research op een dergelijke manier samengevat en ontsloten.
In dit boek laat Leo Bormans honderd wetenschappers in de positieve psychologie aan het woord over geluk. Dat doen ze telkens in minder dan duizend woorden en in een verstaanbare taal. Hoewel alle bevindingen gebaseerd zijn op empirisch onderzoek, zijn ze soms niet meer dan een bevestiging van wat we intuïtief al weten of kunnen lezen in spirituele geluksboeken. Anderzijds bevat dit boek wel waarheden over geluk die zich onderscheiden van clichés die ons verkeerde keuzes zouden kunnen doen maken (zo blijkt uit het boek onder meer dat geluk wél maakbaar is). Verder is er ook plaats voor tegenstrijdige conclusies. Zo stelt een Amerikaanse sociaalpsycholoog dat je basisgevoel van geluk grotendeels genetisch bepaald is, terwijl kinderpsychiater Adriaenssens geluk relateert aan de opvoedingsstijl van de ouders. De meeste bijdragen worden afgesloten met een korte opsomming van de conclusies. Daarnaast wordt telkens ook een kort profiel geschetst van elk van de auteurs. Een populairwetenschappelijk boek met een hoopvolle ondertoon.
Keywords: Geluk