Cognitieve neuropsychiatrie : een procesbenadering van symptomen - Eling, Paul (Paulus Alphons Theresia Maria), 1951-; Aleman, André, 1975-; Krabbendam, Lydia, ....- (Amsterdam : Boom, 2013)
In dit volledig herziene overzichtswerk wordt een verband gelegd tussen de psychiatrische symptomen, cognitieve processen en patronen van hersenactiviteit. De cognitieve psychologie kan een bijdrage leveren aan de analyse van dergelijke processen. Afwijkend gedrag kan geïnterpreteerd worden als het gevolg van een verstoord functioneren van processen in de hersenen. Bij de meeste psychiatrische beelden zijn afwijkingen aantoonbaar in cognitieve en emotionele functies, die gepaard gaan met veranderingen op hersenniveau. De auteurs behandelen een heel scala aan psychiatrische stoornissen, verdeeld over de verschillende domeinen (waarnemen, gevoel, denken en doen). Cognitieve neuropsychiatrie bevat een up-to-date internationaal overzicht, van de interpretatie van psychiatrische symptomen en beelden in termen van cognitieve functies.