Coachende gespreksvoering - Donders, Wim, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2013)
De basis van elk gesprek is luisteren, samenvatten en doorvragen. Deze vaardigheden beschreef Wim Donders in 'Praktische gespreksvoering'. COACHENDE GESPREKSVOERING gaat verder waar het eerste boek eindigt. Het is bestemd voor iedereen die verantwoord kennis wil maken met een reeks van gesprekstechnieken voor gevorderden. Wim Donders vroeg een aantal experts om hun kennis en praktijkervaring te beschrijven en realiseerde zo een staalkaart van methodes die ervaren coaches gebruiken. In elk hoofdstuk worden de theorie en de belangrijkste vaardigheden toegelicht. Aan de hand van oefeningen kun je er zelf ervaring mee opdoen. In deze herziene druk is een aantal bestaande hoofdstukken bewerkt en aangevuld. Ook is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd over systeemtheorie.
Taal en gespreksvoering zijn de belangrijkste middelen die coaches, mediators en sociaal-agogische hulpverleners hebben in hun relatie met cliënten. In dit fantastische boek wordt op zowel theoretische als praktische wijze ingegaan op de vraag hoe men een goed gesprek kan voeren en hoe men een cliënt effectief kan interviewen. Het onderwerp wordt vanuit tal van gezichtspunten behandeld. Deze tweede druk van dit boek is geschreven door twaalf deskundigen, allen met een grote kennis en ervaring. Zij gaan onder meer in op het coachingsgesprek, luistervaardigheden, het zogeheten criteriumgerichte interview, communicatie tijdens een mediationproces, NLP, enthousiasmeren en motiveren. Daarbij komen ook de mogelijke blokkades voor een goede communicatie aan bod. De tweede druk is iets uitgebreid (onder meer met de systeemtheorie) en op onderdelen aangepast. Geschikt voor zowel het hbo als professionals. Het boek is van een zo hoge kwaliteit, dat het zeker ook goede tips bevat voor andere professionals voor wie gespreksvoering essentieel is.
Keywords: Coaching; Gesprekstechnieken