Ouderen in de samenleving : basisboek voor hulp- en dienstverleners. - Oostelaar, Dirk, ....-; Wolfswinkel, Gerrit, ....- (Bussum : Coutinho, 2006)
In 2040 zal naar verwachting 25 procent van de Nederlandse bevolking ouder zijn dan 65 jaar. Deze vergrijzing, de multiculturalisering en andere demografische ontwikkelingen, als de afname van het aantal geboorten, hebben grote gevolgen voor de samenleving als geheel. Het toenemende beroep dat ouderen op de zorg- en dienstverlening zullen doen, vraagt om een multidisciplinaire benadering. Ouderen in de samenleving - Basisboek voor hulp- en dienstverleners biedt een brede inleidende verkenning van vragen rond ouder worden en het ouderenwerk voor de sociaal-agogische, verzorgende, verplegende en dienstverlenende beroepsopleidingen.De auteurs leggen daarbinnen de nadruk op de diversiteit van het ouderenwerk en de noodzaak van een veelvormig antwoord op verschillende behoeften van ouderen Elk thema wordt afgesloten met casuïstiek, discussievragen en projectopdrachten. Daardoor is dit boek geschikt voor bespreking en discussie zowel binnen vaste lesgroepen als binnen projectgericht onderwijs.
Brede inleiding voor met name studenten in de hulp- en dienstverlening, toegespitst op het voor ieder belangrijke gebied van ouderen en hun thematieken. De schrijvers zijn docent aan de Hogeschool Utrecht. Op zeer toegankelijke, breed informatieve en tot nadenken bevorderende vraagstellingen belichten zij onder meer de praktijk, het beleid en de voorzieningen voor ouderen, en gaan in op kernthema's zoals arbeid, inkomen, vrije tijd, wonen en gezondheid. De diversiteit van ouderen, wensen, situaties en bijvoorbeeld zorgpraktijken komt aan bod. In de eerste plaats een boek voor sociaal agogische, verzorgende, verplegende en dienstverlenende beroepsopleidingen, maar ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld de grote groep (oudere) vrijwilligers die werkzaam zijn voor leeftijdsgenoten en voor jongeren die zich op een studie rond ouderen oriënteren. Het biedt zelfs materiaal voor gespreksgroepen van en voor ouderen, kortom: een breed bruikbaar en zeer up to date boek.
Keywords: Ouderenzorg -- Nederland