Passies van het brein : waarom zondigen zo verleidelijk is - Sitskoorn, Margriet 1966-, ....- (Amsterdam : Bakker, 2012)
Hoe komt het toch dat het soms zo moeilijk is om het zondigen te laten? Dat we geen weerstand kunnen bieden aan bepaalde krachten? We eten en drinken bijvoorbeeld te veel, bedriegen onze partners, blijven passief bij het leed van anderen, laten ons meevoeren door hebzucht, of halen met liefde een ander onderuit. Waarom blijven we ons, tegen beter weten in, bezondigen aan dit soort gedrag? In Passies van het brein beschrijft Margriet Sitskoorn aan de hand van intrigerende verhalen, fascinerende wetenschappelijke bevindingen en controversi?le dilemma's hoe de zeven zonden zijn verankerd in ons brein. Hoe zij ons sturen, doen struikelen, laten vallen en vervolgens aanzetten tot weer doorgaan. Onderwerpen als verslaving, asociaal gedrag, manipulatie, pijn en macht, maar ook genot, motivatie, empathie en wijsheid passeren de revue. Al lezende wordt duidelijk dat onze zonden niet voor niets zo krachtig zijn en dat ze zelfs iets van een deugd in zich dragen. Gaandeweg wordt onthuld waarom zondigen zo verleidelijk is.
De auteur richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag. Hier doet ze dat aan de hand van een beschrijving van de manier waarop de zeven hoofdzondes – hebzucht, afgunst, trots, luiheid, woede, lust en vraatzucht – in het brein verankerd zijn. Aan de hand van opvallende gevalsbeschrijvingen en resultaten van wetenschappelijk onderzoek beschrijft Sitskoorn hoe deze zondes het belonings-/strafcentrum van de hersenen prikkelen en welke hersencentra erbij betrokken zijn. Ook is er aandacht voor ethische en maatschappelijke dilemma's. Hoewel het boek niet is bedoeld als zelfhulpboek, wordt de lezer wel uitgenodigd tot zelfonderzoek en reflectie. Een benadering van het zondebegrip in samenhang met de hersenen blijkt een boeiende manier om de mechanismen in het menselijk brein voor het voetlicht te brengen. Een interessant boek voor zowel professionals als voor de groeiende groep van mensen die geïnteresseerd zijn in het snijpunt tussen hersenen en gedrag.
Keywords: Hersenen -- Psychologie