Noodzakelijk kwaad - Appel, René, 1945- (Groningen : Noordhoff Uitgevers, 2013)
Cécile Hulsdonk haat ongeveer alles en iedereen, maar vooral school en haar ouders. Het wordt er niet beter op als ze hen vertelt lesbisch te zijn. Ze is verliefd op Danny, een meisje dat in een kraakpand woont en randje crimineel is.Een combinatie van zwart geld verdienen, een slechte verhouding met zijn 17-jarige dochter, het nodige toeval en een huwelijk dat niets meer voorstelt, is er de oorzaak van dat Menno Hulsdonk per ongeluk wordt doodgeschoten. De mensen met wie hij het nauwste contact had, hebben de grootste moeite om hun verhaal geloofwaardig te maken: Menno's vrouw die beseft wie de daders waren, Menno's dochter die het gebeurde niet kan verwerken, en Menno's vriend en zakenpartner, die zijn verdachte bewegingen niet kan verklaren. Gelukkig is er de crimineel en drugsdealer die als zondebok kan fungeren en de ware dader de vrijheid bezorgt. Verrassende ontwikkelingen in een vlotte en spanning oproepende vertelstijl. De hoofdpersonen zijn psychologisch sterk getekend en het is logisch dat zij op schlemielige manier in de problemen komen. Maar er weer uitkomen, daarvoor heeft de schrijver de grootste verrassing. Zonder meer een van de meest overtuigende romans van Appel, waarmee hij een grote groep aanhangers veel plezier doet.
Leeftijd: 16+