Het gewelddadige brein : De biologische wortels van crimineel gedrag. - Raine, Adrian, ....-; Zwier, Gerrit Jan, 1947- (Amsterdam : Balans, 2013)
Jaar in, jaar uit gaan levens verloren en vallen dromen in duigen door crimineel gedrag. Miljarden worden uitgegeven aan de bestraffing en preventie ervan. Maar de wetenschap staat voor een doorbraak: op basis van het nieuwste onderzoek tekent zich een volkomen revolutionaire visie af op het antisociale en gewelddadige individu. Wat betekent het bijvoorbeeld dat veel seriemoordenaars een abnormaal lage hartslag hebben? Of dat de meeste moordenaars minder grijze massa in hun hersenen hebben dan anderen? Dat een ondervoed kind uitgroeit tot een impulsieve bendeleider? Of dat een psychopaat een traumatische geboortegeschiedenis heeft? Neurocriminoloog Raine kruipt op overtuigende wijze in het binnenste van de crimineel. Want altijd is er de vraag: waarom heeft hij het gedaan? De laatste wetenschappelijke inzichten leiden tot een geheel nieuw begrip van onze noties van misdaad, straf, gerechtigheid en vrije wil. Wat heeft dat voor gevolgen voor ons rechtssysteem? Moeten we preventief optreden tegen mensen met een criminele aanleg? Deze en andere lastige vragen zijn niet langer te vermijden nu onze kennis van het criminele brein steeds verder toeneemt.
De auteur is hoogleraar neurocriminologie aan de universiteit van Pennsylvania. Hij verricht onderzoek naar de biologische en sociale achtergronden van agressief gedrag en naar methoden om dit gedrag te voorkomen en te behandelen. In elf hoofdstukken doet hij verslag van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, die leiden tot een ander inzicht in onder meer begrippen als misdaad, straf, gerechtigheid en vrije wil. Het nogal omvangrijke boek is vlot geschreven en middels een uitgebreide inhoudsopgave adequaat ontsloten. De doelgroep wordt gevormd door wetenschappers op het gebied van criminologie, maar ook andere belangstellenden kunnen hieraan informatie ontlenen.
Keywords: Criminaliteit; Criminologische psychologie; Neuropsychologie; Wreedheid