Glijvlucht - Goemans, Anne-Gine, ....- (Groningen : Noordhoff Uitgevers, 2013)
Gieles (14, ik-figuur) woont met zijn ouders en zijn oom als een van de weinig overgeblevenen pal naast een nieuwe landingsbaan van Schiphol. Gieles mist zijn moeder, die het grootste deel van de tijd weg is voor ontwikkelingswerk in Afrika. Om haar voor altijd thuis te laten blijven, bereidt hij samen met zijn ganzen een heldendaad voor, geïnspireerd door de beroemde Hudson-landing van captain Sully. Daarnaast wordt de soms wat te omvangrijke roman bevolkt door vele kleurrijke personages, en speelt de Nederlandse poldergeschiedenis een belangrijke rol. Tweede roman van Anne-Gine Goemans (1971), wier debuut 'Ziekzoekers' in 2008 de Anton Wachterprijs won. Goemans liet zich o.a. inspireren door haar eigen rol als actievoerder tegen de Polderbaan en andere bouwplannen rond haar woonplaats. Een rijke, speelse en ontroerende roman, die door Goemans' toegankelijke vertelstem geschikt is voor zowel jongeren als volwassenen.
Leeftijd: 16+
Keywords: Liefde; Nederland; Ontwikkelingsromans