Ontwikkelen met kettingbreuken - Kindt, Martin, 1937-; Lemmens, Piet, ....- (Utrecht : Epsilon, 2011)
Rekenen met breuken blijkt al eeuwenlang ontzettend handig in allerlei alledaagse toepassingen en je leert het dan ook al op de basisschool. Het wordt echter pas echt fascinerend als je breuken in breuken in breuken... gaat onderzoeken, de zogenaamde kettingbreuken. Daarmee kun je getallen als √2, π en e goed benaderen, maar ook bij schrikkeljaren, rechthoeken en de Gulden Snede komen deze voortgezette breuken om de hoek kijken. Dit boekje over kettingbreuken biedt een blik op elementaire, maar niet alledaagse wiskunde die nog steeds onderwerp is van professioneel onderzoek. Natuurlijk bevat deze Zebra veel opgaven om je eigen kettingbreukvaardigheid te ontwikkelen, en ook twee grotere onderzoeksopdrachten.
1. Egyptische breuken 2. Breukbenaderingen van π 3. Rationaal getal en kettingbreuk 4. Rechthoeken en kettingbreuken 5. Fibonacci en de gulden rede 6. Kettingbreuk en de gebroken lineaire functie 7. Convergenten en hun eigenschappen 8. Schrikkeljaren 9. Periodieke en niet-periodieke ontwikkelingen 10. De vergelijking van Pell 11. Beste breukbenaderingen