Warming-ups en energizers : voor groepen, teams en grote bijeenkomsten - Karreman, Marcel, ....- ([Zaltbommel] : Thema, 2011)
‘Ik had meer uit de groep kunnen halen.' Ken je die gedachte? Dan weet je ook hoe frustrerend het kan zijn als je met een groep niet bereikt wat je had willen bereiken. Hoe win je het vertrouwen van een groep cursisten? Hoe creëer je een sfeer waarin volop ruimte is voor creativiteit of persoonlijke onthullingen? Hoe houd je de aandacht van een groot publiek vast? In Warming-ups & energizers staat een uitgebreide reeks korte oefeningen die een training, werkoverleg of congres goed op gang kunnen brengen. Voor iedereen die op zoek is naar inspirerende en activerende momenten tijdens een bijeenkomst.
Als docent, trainer of manager wordt je soms geconfronteerd met groepen mensen die dwars liggen, niet vooruit willen of gebrek aan vertrouwen laten zien. In zo'n geval is het handig om te beschikken over een 'toolbox' met methoden en technieken om dat te doorbreken. In dit boek wordt op heldere en overzichtelijke manier een uitgebreide set met praktisch tips, foefjes, technieken en hulpmiddelen voor dit type problemen gegeven. De auteur, die in het dagelijkse leven werkzaam is als adviseur op onder meer het gebied van leiderschapsontwikkeling, beschrijft oefeningen waarmee je een bijeenkomst op gang kan brengen. Per oefening worden de doelstellingen, de benodigde middelen, de tijdsduur en de werkwijze duidelijk en overzichtelijk beschreven. De auteur heeft gebruik gemaakt van een uitgebreid bronnenstelstel. De oefeningen zijn bijvoorbeeld geschikt voor team-building, het bevorderen van interactie tussen de deelnemers, introspectie van de deelnemers en dergelijke. Het boek is nuttig voor iedereen die wel eens met problematisch groepsgedrag te maken krijgt.
Warming-up als kunst en kunde : vijf stappen voor de deelnemer - vijf gulden regels voor de begeleider - vijf oefeningen ; Warming-ups per categorie : kennismaking - focussen - vertrouwen en cohesie - fysieke energizers - interactie - spontaniteit en creatief denken/handelen - leiderschap - conflicthantering - introspectie en persoonlijke ontwikkeling - teambuilding - warming-ups voor grote bijeenkomsten - closures ; Warming-ups geschikt voor andere thema's
Keywords: Groepswerk; Leidinggeven