Berlijn voor gevorderden : 8 Nederlanders over de ziel van hun stad - Boer, Jaco, ....-; Kompier, Vincent, ....- (Amsterdam : Oostenwind, 2012)
Ontdek het andere Berlijn Acht Nederlandse journalisten in Berlijn vertellen hoe deze miljoenenstad hen al jaren fascineert. Ze leggen uit waarom kunstenaars en internetondernemers uit de hele wereld in verlaten fabriekshallen trekken. Ze laten de bunkers zien waar de geschiedenis tastbaar is en de balzalen waar het nachtleven swingt. Met fragmenten uit film en literatuur en vernieuwende bouwexperimenten. Inclusief 175 geheime tips om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Een gids voor gevorderden, die de Rijksdag en Checkpoint Charlie niet hoeven te zien, maar het andere Berlijn willen leren kennen.
Reisgids over de stad Berlijn, die nadrukkelijk wat dieper graaft dan de gids voor de doorsnee toerist die vooral de bekende plekken als de muur, de Rijksdag etc. wil bezoeken. Acht Nederlandse publicisten, die in Berlijn wonen/woonden, laten hun persoonlijke licht over de stad schijnen. Dit levert journalistieke stukken op niveau op over de stedelijke en sociale structuur, de cultuur c.q. subcultuur, de specifieke elementen van stadsdelen en wijken. De teksten worden ondersteund met kunstzinnige foto's in kleur van personen, gebouwen en kunstwerken, die er steeds weer anders uitzien dan de bekende geëigende plaatjes. Met heldere deelkaartjes en veel verwijzingen naar boeken, films, excursies en weblinks. Een gids van niveau voor de geïnteresseerde lezer die niet genoeg heeft aan het toeristische icoontje.
Keywords: Berlijn -- Geschiedenis; Berlijn -- Reisgidsen