De glans van grijs : ideeën voor sociaal en prettig leven - Hoekendijk, Liebje, ....- (Amsterdam : Scrivare, 2010)
In "De glans van grijs" voert Liebje Hoekendijk een positieve toon. Een toon die warmte uitstraalt, ouderen bemoedigt, de laatste fase in het leven niet ziet als een langdurig tranendal, maar als een periode met toegevoegde waarde voor de samenleving en voor de oudere zelf. Ouderen in onze tijd krijgen en nemen hun kansen om zelf te kiezen, om zinvol in de samenleving actief te zijn, om hun seksualiteit weloverwogen te uiten, om ruimte voor zichzelf te creëren in samenhang met anderen. Naast talloze concrete tips en ideeën komen in "De glans van grijs" belangwekkende thema's en vragen aan bod: * Ga ik de tijd anders ervaren nu ik niet meer fulltime werk? * Hoe kijk ik aan tegen eenzaamheid? * Heb ik behoefte om mijn persoonlijke geschiedenis vorm te geven? * Kan ik mij nog nuttig maken in het vrijwilligerswerk? * Ga ik genieten van het leven, van natuur en cultuur? * Valt er nog wat op te steken in opleidingen en cursussen? * Heb ik oog voor mijn financiële positie? * Zetten mijn dromen mij nog in beweging of heb ik mijn koers reeds gelopen? "De glans van grijs" is een aanrader, niet alleen voor ouderen zelf, maar ook voor professionals in het veld, beleidsmedewerkers en allen die het wel en wee van ouderen ter harte gaat. (flaptekst)
Handzaam, met aardige zwart-wittekeningen geïllustreerd boek om senioren te inspireren om op eigen en zinvolle wijze het leven inhoud en invulling te geven. Dit boek biedt bespiegelingen die waardering uitdrukken voor verschillende elementen van het niet-meer-(zo-)jong zijn en geeft allerhande praktische tips, achtergrondinformatie over organisaties en adressen die behulpzaam kunnen zijn om bewust en actief senior te kunnen zijn. De niet te kleine letter en een toegankelijk schrijfstijl maken dit een nuttig informatie- en documentatieboek voor ouderen, vanaf de tijd dat men zich gaat oriënteren op pensionering. Tevens bruikbaar voor professionals die met jongere en oudere senioren te maken hebben.
Deel I: HOEZO OUD? 1. De mens van binnen. 2. Een prettige tijd 3. Vergrijzing? Gefeliciteerd samenleving! 4. Positief blijven als het tegenzit 5. Eenzaamheid is eigenlijk leegte 6. Seksualiteit 7. Overspanning – onderspanning – spanning Deel II: ‘ON THE MOVE' (praktische tips) 8. Eigen initiatief 9. Vrijwilligerswerk: ‘Leuk om te doen' 10. Contacten 11. Levensverhalen 12. Dromen 13. Cultuur en natuur 14. Geld 15. Leren
Keywords: Levenskunst; Ouderen -- Psychologie