De docent als competentiegericht opleider. - De Laat, Conny, ....- (Utrecht : ThiemeMeulenhoff, 2006)
De ontwikkeling naar competentiegericht onderwijs brengt voor u als docent nogal wat veranderingen met zich mee. U bent niet langer enkel instructeur of trainer, maar ook coach, studieloopbaanbegeleider, projectbegeleider en vaardigheidstrainer. De docent als competentiegericht opleider ondersteunt u bij deze omschakeling. Het legt uit wat competentiegericht leren betekent en wat competentiegericht opleiden inhoudt. Tevens komen nieuwe docentenrollen en -vaardigheden aan de orde en het geeft handvatten voor hoe u 'een docent nieuwe stijl' kunt blijven. (Bron: www.thiememeulenhoff.nl) Voor de opbouw van dit boek is het competentiegericht leren als uitgangspunt genomen: na een afbakening van een aantal begrippen wordt ingegaan op de aangepaste docentrollen bij competentiegericht opleiden en de nieuwe vaardigheden die de docent zichzelf binnen dit concept eigen maakt. Via een beschrijving van methodieken als 360 graden feedback, intercollegiale consultatie, intervisie en supervisie worden docenten wegwijs gemaakt in de hulpmiddelen die hen hierbij te beschikking steen.
Veel scholen kiezen momenteel voor een fundamenteel andere inrichting en opzet van het onderwijs. In aansluiting op de principes van het nieuwe leren (Kegan, Gardner) wordt het competentiegericht leren ingevoerd. Deze nieuwe benadering stelt de bestaande competenties van de student centraal en verwacht een begeleidende en coachende rol van de docent. Daarnaast is voor ieder beroep nagegaan welke competenties verwacht worden. In deze publicaties wordt in zes hoofdstukken een schets gegeven van die nieuwe aanpak. Aan de orde komen: de docent, het opleiden, doceren, begeleiden, toetsen en een nieuwe kijk op leren. Het boek is een mixture geworden van theoretische en praktische informatie; afgewisseld met tips voor student en docent en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Veel aandacht voor het verhelderen van begrippen en concepten. Tot de doelgroep behoren docenten en studenten van lerarenopleidingen. Voor degenen die zich snel willen laten informeren een waardevolle publicatie.
Keywords: Competentiegericht leren; Lerarenbegeleiding