Uitdagend leren : culturele en maatschappelijke activiteiten als leeromgeving - De Waal, Vincent, ....- (Bussum : Coutinho, 2008)
Uitdagend leren bekijkt het brede terrein van sociale en culturele activiteiten vanuit een lerend perspectief. Volgens de auteur zijn deze activiteiten een krachtige leeromgeving waarin mensen werken aan hun handelingscompetentie. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot kennisverruiming, ontplooiing van talenten, nieuwe uitdagingen op het terrein van de leefomgeving en spelend leren. Dit boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel bespreekt de auteur verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de toenemende individualisering en de multiculturele samenleving, waardoor culturele en maatschappelijke activiteiten een steeds grotere rol als leeromgeving spelen. Ook de in 2007 ingevoerde Wet maatschappelijke ondersteuning, waardoor veel sociale voorzieningen onder één paraplu zijn gekomen, komt aan bod. Het tweede deel bevat de verkenning van een viertal domeinen die voor (aankomende) pedagogische en sociale professionals relevant zijn: de directe leefomgeving, kunst en cultuur, de verbreding in het onderwijs en de vrije tijd. Tot slot wordt in het derde deel de verbinding gelegd tussen deel 1 en 2. Hierbij staat vooral de kwaliteit van de (ped)agogische professional centraal. Uitdagend leren pleit voor een zichtbare opstelling van professionals, overheden en maatschappelijke organisaties ten opzichte van het sociale en culturele leven van mensen.
De maatschappelijke context waarbinnen (ped)agogische professionals moeten opereren, is sterk veranderd. In dit boek wordt nagegaan wat dit betekent voor deze professionals en voor hun opleiding. In deel één komen verschillende maatschappelijke ontwikkelingen zoals individualisering en de multiculturele samenleving aan de orde. Het tweede deel bestaat uit een viertal thematische verkenningen over de directe leefomgeving, kunst en cultuur, verbreding van het onderwijs en de vrije tijd. Deel drie toont de verbanden tussen beide voorgaande delen en benadrukt het belang van de kwaliteit van de (ped)agogische professie. Deze herziene versie is waar nodig geactualiseerd; ontwikkelingen zoals de Wet maatschappelijke ondersteunige zijn verwerkt. De overzichten van relevante websites zijn niet meer opgenomen, maar raadpleegbaar via de website van de uitgever. Een helder en duidelijk toekomstgericht boek voor studenten en medewerkers in het hoger sociaal-(ped)agogisch onderwijs en voor de professionals in het werkveld.
1.Inleiding: uitdagend leren - het leren uitgedaagd Deel I - Algemeen 2.Individualisering, multiculturaliteit en sociale integratie: het belang van (nieuwe) competenties 3.De (ped)agogisering van de samenleving Deel II - Thematische verkenningen 4.Levenslang en levensbreed leren 5.Sociale samenhang en leefomgeving 6.Leerpotenties in de vrije tijd 7.Cultuurparticipatie en culturele competenties Deel III - Conclusies 8.Culturele en maatschappelijke vorming: het professionele (ped)agogisch handelen meer centraal
Keywords: Sociaal-cultureel werk