Blauwe Plekken. - De Vries, Anke, ....- (Wommelgem : Van In, 2006)
Judith wordt door haar moeder mishandeld. Ze voelt zich schuldig, omdat ze niets goed kan doen bij haar moeder. Ze heeft eigenlijk meer de pest aan zichzelf dan aan haar moeder. Op school sluit ze vriendschap met Michiel. Hij heeft ook een moeilijk verleden: hij is zonder warmte opgevoed door een vader die alleen maar oog had voor prestaties. Het verhaal over kindermishandeling wordt verteld in een wisselend perspectief, wat het, naast het verhaalgegeven, spannend maakt. De twee kinderen zijn heel verschillend van karakter, hetgeen een extra dimensie geeft. Het is een moeilijk thema, dat vaak in een taboesfeer zit. Misschien is dit verhaal te veel een spannend boek gebleven met soms een ontroerende toon. De schrijfster vraagt verder veel begrip voor de ouders, die ook zo hun achtergrond hebben. Als Judith aan het slot van huis wegloopt, is er in feite nog niets opgelost en verzanden de goede bedoelingen van de schrijfster. Intrigerend omslag, verzorgde uitgave. Bekroond door de Nederlandse Kinderjury 1993.
Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar de zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit.
Leeftijd: 12+
Keywords: Kindermishandeling