The Holocaust and other genocides : an introduction - Van Haperen, Maria, ....-; Kiernan, Ben, ....-; Mennecke, Martin, ....-; Boender, Barbara, ....-; ten Have, Wichert, ....- (Amsterdam : NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies : Amsterdam University Press, 2012)
Naar aanleiding van de Holocaust beschreef Raphael Lemkin het verschijnsel genocide. De Verenigde Naties tekenden in 1948 een verdrag ter voorkoming van genocide in de toekomst. Sindsdien vond er volkerenmoord en grootschalige massamoord plaats in Cambodja, Rwanda en vele andere landen. Genocide is een complex verschijnsel, met grote maatschappelijke gevolgen. Daders van genocide en massamoord worden in toenemende mate vervolgd door internationale tribunalen en gerechtshoven. Ook verdachten van misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog worden nog altijd ter verantwoording geroepen voor hun daden. Om de Holocaust en andere genociden in het voortgezet onderwijs te kunnen behandelen is een behoorlijke dosis feitenkennis nodig. Deze bundel beschrijft kort en overzichtelijk vijf gevallen van genocide uit de twintigste eeuw en de rechtsgang die daarop volgde. Door illustraties, verwijzingen en het gebruik van puntsgewijze overzichten, en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke literatuur, wordt inzicht gegeven in processen van genocide.
Keywords: Genocide; Holocaust, Jewish (1939-1945).; Jodenvervolging -- Wereldoorlog II