Ik krijg het moeilijk uit mijn hoofd : Getuigenissen van kinderen, jongeren en ouders na een misdrijf of een plotseling overlijden. - Vande Walle, Ilse, ....-; Willems, Liselot, ....- (Antwerpen : Witsand, 2013)
'Indrukwekkend' is wellicht het juiste woord voor dit boek van de hand van twee Vlaamse vrouwelijke hulpverleners. Mede vanuit hun rijke praktijkervaringen laten ze dertig Nederlandse en Vlaamse kinderen en jongeren aan het woord die een traumatische ervaring achter de rug hebben, hetzij door geweld, hetzij door een smartelijk overlijden. Uitingen van pijn en verdriet komen uitgebreid aan bod, maar ook getuigenissen vol wijsheid en jonge veerkracht. In het tweede deel vertellen ouders over hun worsteling in het vertellen van de gebeurtenissen of het begeleiden na de informatie. Zowel professionele hulpverleners als warme privécontacten kunnen heel heilzaam werken om de aanvankelijk schroeiende pijn en vertwijfeling te verlichten. Heel veel concrete voorbeelden maken dit boek zeer de moeite waard.
Remy verliest zijn zus bij een verkeersongeval... Op de kermis wordt Jonas bedreigd door twee jongens... Fleur wordt bijna een wagen ingesleurd door twee onbekende mannen... Jasmijn wordt misbruikt door de vriend van haar moeder... Ruben wordt gepest en op een dag geslagen en van zijn fiets getrapt... Kato staat op een dag oog in oog met twee inbrekers... Jonas wordt neergestoken met een mes... Serina wordt verkracht door de vader van een goede vriendin... De moeder van Aysin en Bahattin wordt vermoord... De vader van Laura pleegt zelfdoding... Heb jij ook zoiets ingrijpends meegemaakt? En heb je soms ook het gevoel dat je de enige bent? Zou je wat is gebeurd graag een plaats geven in je leven? In dit baanbrekende boek vertellen dertig Nederlandse en Vlaamse kinderen en jongeren vrijuit over wat ze hebben meegemaakt en hoe dat hun leven beheerst. Ze zijn allemaal geconfronteerd met geweld of hebben iemand verloren van wie ze veel hielden. Hun getuigenissen vol wijsheid en veerkracht zijn heel erg herkenbaar en kunnen je een houvast bieden om verder te gaan. Omdat de ouders van deze kinderen en jongeren een belangrijke rol spelen in het verwerkingsproces komen ook zij aan het woord in dit boek. Ze vertellen over hoe ze het nieuws van het misdrijf of het plotselinge overlijden hebben vernomen. Ze geven aan wat de impact ervan is geweest op hun gezin en op zichzelf en hoe ze erin zijn geslaagd om de gebeurtenissen een plaats te geven en hun kind te steunen. En ze vertellen over de vragen en twijfels waar ook zij soms mee worstelen. Allemaal hebben ze ook goede raad voor wie beroepshalve met hen in contact komt: leerkrachten, de politie, hulpverleners... Maar ook voor volwassenen uit hun directe omgeving: grootouders, buren, vrienden, ooms, tantes...
Keywords: Trauma's -- Kinderen; Rouwproces -- Kinderen; Slachtofferhulp -- Kinderen