Huisdieren - De Vlamynck, Caroline, 1985-; Declercq, Jeroen, ....- (Oostkamp : Eskabee, 2013)
Waarom heeft een kat een ruwe tong? Waarom huilt een hond als hij een sirene hoort? Eten konijnen echt zo graag wortelen? Slapen goudvissen eigenlijk wel? Hoe oud kan een schildpad worden? Antwoord op deze en vele andere vragen over huisdieren.
Dit boek bundelt honderd vragen die kinderen stelden tijdens een bezoek van de schrijvers aan basisscholen, waar Jeroen Declercq en Caroline De Vlamynck samen met de leerkrachten lesactiviteiten organiseerden rond huisdieren. Het boekje behandelt vragen over huisdieren in het algemeen, en over honden, katten, parkieten, kanaries, konijnen, muizen, vissen, cavia's en zelfs ratten en spinnen, wandelende takken en gekko's. Moeilijke vragen krijgen een correct antwoord. Het gaat zowel om pertinente als wat naïevere vragen, van 'Hoe spint een kat?' en 'Heeft een schildpad tanden?' tot 'Hoe komt het dat een kat negen levens heeft en een hond niet?' De vragen ogen heel fris en spontaan. De antwoorden zijn gepast voor (jonge) kinderen. In eenvoudig Nederlands, in korte zinnen, met nauwelijks bijzinnen, nevengeschikte zinnen, of ingebedde zinnen, en weinig al te moeilijke woorden, wordt deze materie op een bevattelijke manier aangebracht. Het beeldmateriaal is een mengeling van grappige en ondersteunende foto's en illustraties. Met drie vragen per dubbele pagina blijft de bladspiegel overzichtelijk en moedigt die aan tot lezen of bladeren. Een interessant hebbeding, goed genoeg om een eerste nieuwsgierigheid naar het reilen en zeilen van onze huisdieren te bevredigen.
Keywords: Dieren