Wiskunde voor multimedia : Bieke Masselis, Ivo De Pauw. - Masselis, Bieke, 1978-; De Pauw, Ivo, 1971- (Tielt : Lannoo, 2013)
Dit boek biedt een brede opfrissing aan basiswiskunde met aandacht voor stelsels, goniometrie en functies. Dankzij het herhalen van deze kritische voorkennis gaat het boek vervolgens naadloos over in tal van hoofdstukken met onmiddellijk inzetbare ideeën voor de pixelliefhebber. Dit maakt het boek meteen tot een krachtige aanwinst voor uw multimediacollectie. Aspecten uit het rijk gedocumenteerde hoofstuk omtrent de gulden snede worden als rode draad verder uitgediept doorheen het werk. De voor de hand liggende hoofdstukken over coördinatensystemen, vectoren en parameters culmineren in een verrassende en aan de realiteit getoetste studie van botsingsdetectie. Met een vergelijkbare aanloop via matrices wordt de lezer in het vervolghoofdstuk uitgerust met een gamma aan standaardtransformaties waarmee omzeggens elke 2D en 3D-beeldmanipulatie binnen zowel inzichtelijk als praktisch bereik komt. Ten slotte is niet nagelaten ook de multimediaal relevante onderwerpen quaternionrotatie, Bézierkrommen en B-spines de wat diepgaander en figuratieve bespreking te geven die ze verdienen. De opzet van het boek maakt het vanuit de ervaring met afstandscursisten uitermate geschikt voor zelfstudie. In die zin wordt het 'learning by doing'-principe aanvullend begeleid door een levende on-line wiskunde-omgeving. Daar worden zowel de antwoorden, zinvolle downloads als interactieve ervarings-mogelijkheden aangeboden.
Keywords: Wiskunde