Fitte kinderen, sportieve tieners : over de invloed van bewegen en sport op de gezondheid van jongeren. - Kemper, Han C. G., 1941- (Amsterdam : Elsevier gezondheidszorg, 2011)
Wat is nu precies de invloed van bewegen en sport op de gezondheid en fitheid van jongeren? Dit boek geeft actuele, wetenschappelijke informatie over fysiologische aspecten van groei, ontwikkeling en rijping van jongeren. Daarmee biedt het inzicht in de effecten van lichaamsbeweging op hun gezondheid. Fysiologische en anatomische verschillen tussen opgroeiende jongeren, jongens en meisjes worden op een heldere wijze uitgelegd. Waarom bijvoorbeeld hebben verschillen in proporties van kinderen (met kortere armen, benen en groter hoofd) invloed op het lichamelijke prestatievermogen? Tegelijk wordt afgerekend met een aantal vooroordelen. Zo groeien pubers niet uit hun krachten en leveren fysiek vroegrijpe kinderen niet de grootste sporttalenten op. De auteur behandelt niet alleen alledaagse activiteiten als fietsen, wandelen en traplopen, maar ook het sporten op school en in de vrije tijd. Alle vormen van lichaamsbeweging worden uitvoerig en kritisch besproken. Hoe kun je het activiteitenpatroon van jongeren be?nvloeden? Zowel objectieve beweegmonitoren en hartslagentellers als hippe beweeggadgets worden op waarde geschat. Ook de ethische kanten van (top)sportbeoefening door kinderen en talent scouting bij jongeren worden voor het voetlicht gebracht. De auteur sluit af met een pleidooi voor een ?beweegvriendelijke? woon- en leefomgeving met veilige voet- en fietspaden. Een integrale aanpak van de bewegingsarmoede bij jongeren kan de nadelige invloed van te weinig lichaamsbeweging op de gezondheid voorkomen. (Bron: covertekst)
Bevat register
Keywords: Gezondheid -- Kinderen; Inspanningsfysiologie; Jeugdsport; Training