Finnish lessons : wat Nederland kan leren van het Finse onderwijs. - Sahlberg, Pasi, ....-; Arts, Willem Frans Marie, ....-; de Groot, Eefke, ....- (Helmond : OMJS Onderwijs maak je samen, 2013)
Schets van de onderwijsvernieuwing in Finland, waar de focus al dertig jaar ligt op professionalisering van leerkrachten: zonder uitzondering wetenschappelijk opgeleid (ook de leraren op de basis- en middelbare school). Tijdens de beroepsuitoefening blijven leraren studeren, onderzoek uitvoeren en daarmee bijdragen aan de ontwikkeling van hun vakgebied. Scholen mogen alleen worden geleid door ervaren onderwijskundige professionals met een wetenschappelijke opleiding in onderwijsadministratie en leiderschap. In zijn boek Finnish Lessons vertelt Pasi Sahlberg de geschiedenis van de Finse onderwijsvernieuwing. Hij beschrijft hoe de Finse strategie en tactiek verschillen van die van de wereldwijde onderwijsvernieuwings-beweging. Het boek gaat in op de rol van de leerkracht en de relatie tussen onderwijs hervorming en verschillende sectoren van de samenleving. De auteur beschrijft hoe Finland zijn successen boekte, zonder door een controversieel proces te gaan van implementeren van competitie of verantwoording op basis van toetsing.
Finnish lessons : what can the world learn from educational change in Finland?
Keywords: Onderwijsvernieuwing -- Finland