Gedragsproblemen bij ouderen : werkmodel voor verzorgenden en helpenden - Hazelhof, Theo, ....-; Verdonschot, Tejo, ....- (Amsterdam : Reed business, 2011)
Gedragsproblemen bij ouderen beschrijft op systematische wijze de meest voorkomende psychische ziektebeelden en daarmee samenhangende gedragsproblemen. Zo komen onder meer depressie, psychose en delier aan bod, maar ook de combinatie van deze ziektebeelden met dementie. Ook persoonlijkheidsstoornissen krijgen aandacht, inclusief het probleemgedrag dat daaruit kan voortvloeien. Naast deze ziektebeelden worden ook algemene omgangsproblemen beschreven, zoals agressie, apathie, agitatie, dwalen, verzamelen en splitten. Elk hoofdstuk volgt dezelfde opzet per ziekte of probleemgedrag: 1 symptomen; 2 oorzaken; 3 diagnose; 4 behandeling. Hoe je als verzorgende of helpende systematisch te werk gaat, vormt de leidraad in dit boekje. Eerst informatie verzamelen, dan tien aanwijzigingen die je helpen om het gedrag te inventariseren en maatregelen te nemen. De vragen helpen bij het op zoek gaan naar oorzaken van probleemgedrag. Ook ondersteunen de vragen de lezer bij het vaststellen van doelen, nuttig bij bijvoorbeeld de voorbereiding van een multidisciplinair overleg (bron: covertekst).
Keywords: Gedragsproblemen; ouderen