Communicatie in de gezondheidszorg : gespreksvormen bij begeleiden en vaardigheden bij collegiale samenwerking. - Soonius, Jacques, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2010)
Dit is een boek over gespreksvormen en gedragsvaardigheden in de algemene en geestelijke gezondheidszorg. Goede omgang met zorgvragers gaat onmisbaar gepaard met kennis en beheersing van gesprekstechnieken. Beknopt worden na een inleiding communicatie in afzonderlijke paragrafen gespreksvormen theoretisch toegelicht, met praktijkvoorbeelden woordelijk weergegeven (verbatim) en aangevuld met vele opdrachten en heldere beoordelingscriteria om zelf de vaardigheden te oefenen. Behandeld worden interviewen, probleem verhelderen (anamnese), adviseren, counselen, voorlichten, beoordelen en brengen van slecht nieuws. Belangrijk ook de aandacht voor de omgang met collega's in team en organisatie. Deze gedragsontwikkeling vraagt veel van gezondheidsmedewerkers om in wisselende situaties samenwerking te bevorderen. Aandacht voor de vaardigheden assertiviteit, discussie op niveau, debat, presentatie, vergaderen, coachen, intervisie, onderhandelen, conflict beheersing en sociale flexibiliteit. De op samenwerking gerichte vaardigheden leveren een bijdrage aan persoonlijk succes, waar anderen ook veel voordeel van zullen hebben. Het samenvoegen van gespreks- en gedragsvaardigheden in één werk maakt duidelijk welke brede gedragsontwikkeling van hulpverleners in de gezondheidszorg wordt gevraagd, in zowel de positie van hulpverlener als in die van collega in een organisatie.
Aan de hand van onder andere uitgewerkte casussen op het gebied van sociale vaardigheden wordt in dit studieboek aan de zorgverlener (in opleiding) geleerd hoe hij bijvoorbeeld gesprekstechnieken, bewustmaking van gevoelens of het geven van feedback in zijn werk kan toepassen. Zo'n uitgewerkte casus wordt soms gegeven in de vorm van een dialoog tussen hulpverlener en hulpzoekende. Een overzichtelijke verdeling en onderverdeling van hoofdstukken en aandachtspunten met hier en daar een schematische verwerking van de studiestof vormen samen met de opdrachten, die het hele boek door worden gegeven, de tweede druk van een studieboek dat zowel bij opleiding als bij begeleiding van de afgestudeerde kan worden gebruikt. Er zijn enkele herzieningen en correcties, en toevoegingen zoals nieuwe opdrachten opgenomen. Om de geboden opdrachten - vaak in groepsverband - zinvol uit te werken zijn controle en voorbereiding nodig. Het is daarmee geen eenvoudig boek, dat alleen tot zijn recht kan komen onder een goede studiebegeleiding. Er wordt zeer veel informatie gegeven waaruit de studiebegeleider een keuze moet weten te maken.
I. DE RELATIE HULPVERLENER - HULPVRAGER 1. De rol en positie van de hulpverlener 2. Communicatie 3. Gespreksvormen II. OMGANG MET COLLEGA'S 4. Taak en positie van de medewerker 5. Gedragsvaardigheden
Keywords: Communicatie -- Gezondheidszorg; Communicatievaardigheden -- Gezondheidszorg; Sociale vaardigheden -- Gezondheidszorg