Ik was een schaap. - Staes, Jef, ....- (Leuven : LannooCampus, 2013)
Je bent een schaap. Stop met volgen en ga je eigen weg Jef Staes neemt je mee in een uitdagend verhaal over Schapen en Smarts. Het is een verhaal over hoe we als mens kunnen veranderen in een passieloos Schaap of een gepassioneerde Smart. Het onderwijs en organisaties zijn erin geslaagd om ganse generaties leerlingen en medewerkers te veranderen in passieloze, pensioenzoekende schapen. Hoe is het zo ver kunnen komen? Het ligt allemaal aan de boekdrukkunst! Een van de grootste ontdekkingen uit onze geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat onze organisaties onvoldoende innovatief vermogen hebben, onvoldoende competitief zijn en niet duurzaam kunnen innoveren. Ik was een schaap is een confronterend pleidooi voor een van de meest ingrijpende veranderingen in de organisatie van onderwijs en ondernemingen, het verwijderen van omheiningen: diploma's, functies en pensioenen. Een bedreiging voor velen, maar een opportuniteit voor degenen die geen schaap meer willen zijn. En daar ben jij toch ook bij?
Iedereen is ooit wel eens een schaap dat min of meer los van de eigen wil, meegaat met de kudde. De vernieuwende passie voor wat men doet, verdwijnt geruisloos en onbewust. De huidige onderwijs- en organisatieculturen zijn volgens de auteur niet gecreëerd om duurzame passie- en talentontwikkeling toe te laten. Tegenover het passieloze schaap stelt hij de gepassioneerde 'smart'. In het eerste deel neemt hij het huidige onderwijs op de korrel. Het is 2D-onderwijs dat passievolle studenten afremt omdat docenten hun passie en talenten niet zien. Hij pleit voor 3D-docenten, 3D-schoolmanagement en een diplomavrij onderwijs. Leren wordt dan een proces waarin docent en student actief van elkaar leren. Het tweede deel gaat over functies binnen falende organisatiestructuren. Tegenover het functiegericht organiseren stelt de auteur het rolgericht werken als denkkader. Het derde deel geeft inzicht in de competenties die met moet ontwikkelen om een 'smart' te worden. Dit boeiende boek is het derde in een reeks van drie waarin de auteur op zoek gaat naar manieren om organisaties te veranderen in zeer snel lerende en innoverende organisaties.
Keywords: Management; Onderwijsvernieuwing; Organisatieleer