Vroeger is een ander land : acht aangespoelde levens. - Vuylsteke, Cathérine, 1964- (Antwerpen : De Bezige Bij, 2011)
Acht aangespoelde jonge levens. Relaas van acht aangespoelde jonge levens Vroeger is een ander land gaat over zeven jongens en een meisje wier veelal ongewilde reis voorlopig in België is geëindigd. Catherine Vuylsteke deelde een schooljaar met hen. Ze noteert hun verhalen, ontrafelt hun verleden en probeert hun toekomstdroom te begrijpen. In dit indringende boek onthult Vuylsteke de achterkant van onze wereld. De jongeren wisten, zoals de Afghaanse Massood, niet eens dat ze vertrokken. Of ze wachtten, zoals de Ghanese Benjamin, anderhalf jaar lang op ?het juiste schip?. De Sri Lankaanse Amalraj ontvluchtte het oorlogsgeweld. Zijn Guinese leeftijdsgenoot Mamadou ging op de loop voor het mes van zijn eigen vader. Ze werden op tienduizenden kilometers afstand van elkaar geboren, maar het lot liet hen hier aanspoelen, vol verwachtingen en achtervolgd door oude demonen.
In de publieke opinie over het asielvraagstuk wordt de stem van vluchtelingen zelf vaak nauwelijks gehoord. In dit boek krijgen acht jongeren echter een stem en een gezicht. Catharine Vuylsteke is journaliste bij de Vlaamse krant De Morgen en is schrijfster van verschillende maatschappelijk betrokken boeken. Voor deze publicatie volgde zij gedurende tien maanden deze groep van minderjarige asielzoekers. Afkomstig uit verschillende landen in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten zijn ze als kind alleen naar België gevlucht of gestuurd. In het boek en in de bijbehorende tentoonstelling in Brussel brengt zij hun leven, hun verleden en hun situatie nu op indringende wijze in beeld. Acht jongeren, uit verschillende delen van de wereld, die om verschillende redenen in België terecht gekomen zijn. En die nu hier hun weg moeten vinden. Samen staan zij symbool voor de honderden minderjarige asielzoekers die jaarlijks België bereiken. Vuylsteke zit ze dicht op de huid, schetst een intiem en eerlijk portret in beeldende taal.
Keywords: Minderjarige vluchtelingen