De prinses met de lange haren - van Haeringen, Annemarie, 1959- (Wommelgem : Van In, 2013)
Een prinsesje in een klein, arm land mag van haar vader haar steeds langer wordende haar niet afknippen. Hij vindt het 'het kostbaarste sieraad van een vrouw'. De lange haren worden een echte last en beperken de bewegingsvrijheid van de prinses. De haren worden in twee koffers gestopt die een sterke circusartiest moet dragen. Door zijn verhalen over het spannende leven buiten het paleis voelt de prinses zich wat lichter. Als ze oud genoeg is om te trouwen komen de kandidaat-echtgenoten af op het zogenaamd kostbare sieraad in haar koffers. Ze kiest evenwel voor een eigen, vrijer leven met de sterke man die haar al een tijd zo nabij was. Hij knipt haar haren af en dan gaat ze verder als circusprinses door het leven met hem. De paginagrote prenten vertellen hun eigen verhaal, aanvullend bij de korte tekst. Met inkt en aquarelverf schildert de auteur sobere prenten die opvallen door hun soms hevig kleurgebruik en hun uitgekiende compositie. Wie goed kijkt, ontdekt ook een milde humor en subtiel, ingehouden emoties. Een heerlijk kijk- en voorleesboek voor vijfplussers en jonge lezers. Winnaar Gouden Penseel 2000.
Leeftijd: 5+
Keywords: Haar; Prinsen-Prinsessen