Victoria - Lagrou, Patrick, 1949- (Wommelgem : Van In, 2013)
De inmiddels 20-jarige Marijn, Talitha en hun dochtertje Victoria reizen naar Haïti om met Talitha's familie kennis te maken. Onderweg vertelt ze waar de familienaam Victoria vandaan komt (de getekende stamboom van haar voorouders staat voorin). Heen en weer springend in de tijd, boven elk hoofdstuk staat plaats en jaar vermeld, wordt de geschiedenis van Talitha's voorouders en daarmee de geschiedenis van Haïti levendig en met compassie verteld, beginnend bij de Afrikaanse geronselde slaven (wereldkaart op dubbele pagina met de route van het slavenschip). Het is een aangrijpend verhaal over onderdrukking en uitbuiting, maar de voodoo cultuur hebben de bewoners van Haïti behouden. Daarmee wordt het verhaal spannender en geheimzinniger. Als het huis waarin Marijn en Talitha logeren tijdens hun zoektocht naar de verdwenen dorpsbewoners in brand wordt gestoken, weet Marijn dat zijn vijanden naar hem op zoek zijn. In dit tiende deel uit de Dolfijnenkind-serie wordt vaak verwezen naar eerdere delen; in noten onderaan de pagina vermeld. Daarom is het beter eerst de andere delen te lezen.
Leeftijd: 12+
Keywords: Haïti; Dolfijnen